/ 8:42 PM /
អ្នកទទួលពានរង្វាន់ពិភពលោកអាយុ១៦ឆ្នាំ ពន្យល់ពីរបៀបផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតល្ហុងខ្វង
ភ្នំពេញ៖ ប្រេងម៉ាហ្សូតផលិតចេញពីផ្លែល្ហុងខ្វង គឺជាថាមពលដ៏សំខាន់សម្រាប់ប្រទេសក្រីក្រ។ នៅអាស៊ីប្រទេសដែលឈានមុខគេក្នុងការផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតពីផ្លែ ល្ហុងខ្វងនេះ គឺប្រទេសហ្វីលីពីន បន្ទាប់មកប្រទេសចិនក៏មានផលិតដែរ ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយការពឹងផ្អែកប្រេងនាំចូល ការរក្សាលំនឹងតម្លៃ និងការកាត់បន្ថយការបំពុលបរិស្ថាន។
កញ្ញា សំអាង ម៉ានីន ដែលទើបវិលត្រឡប់ពីទទួលពានរង្វាន់មេដាយមាសផ្នែកថាមពល ពានរង្វាន់ជាអ្នកមានការប្រឹងប្រែងហ្មត់ចត់ក្នុងការសិក្សា ស្រាវជ្រាវ និងអ្នកផ្ដួចផ្ដើមដំណោះស្រាយថាមពល ព្រមទាំងពានរង្វាន់អាហារូបករណ៍៤ឆ្នាំ រៀននៅសកលវិទ្យាល័យល្បីឈ្មោះនៅក្រៅប្រទេស បានចាត់ទុកការផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតពីល្ហុងខ្វងថា ជាថាមពលដ៏មានសារសំខាន់។ វត្ថុធាតុដើមនៃការផលិតជីវៈប្រេងម៉ាហ្សូតគឺប្រជាពលរដ្ឋកម្ពុជាអាច ដាំបានដោយរបៀបសាមញ្ញ។
តាមការប្រសិទ្ធនាមថា អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងកញ្ញា សំអាង ម៉ានីន ដែលជាយុវនារីខ្មែរ ម្នាក់ឯងទទួលបានពានរង្វាន់ពិភពលោកចំនួនបីបានរៀបរាប់ឲ្យដឹងថា ដើមល្ហុងខ្វងបន្ទាប់ពីបណ្ដុះហើយគេយកទៅដាំរយៈពេល៦ខែ រួចវានឹងឲ្យផលដល់រយៈពេលពី៦០ទៅ៧០ឆ្នាំ។ ក្នុងផ្លែល្ហុងខ្វង១០០គីឡូក្រាម អាចផលិតបានប្រេងម៉ាហ្សូតពី៣០ទៅ៣៥លីត្រ។ ប្រេងម៉ាហ្សូតផ្លែល្ហុងខ្វងនេះនឹងត្រូវប្រើជាថាមពលសម្រាប់ចាក់ ម៉ាស៊ីនគោយន្ត ម៉ាស៊ីនបូមទឹក និងគ្រឿងចក្រធ្វើកសិកម្ម។
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងអាយុ១៦ឆ្នាំ សំអាង ម៉ានីន បានឲ្យដឹងពីរូបមន្តនៃការផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតពីផ្លែល្ហុងខ្វងថា ជាដំបូងត្រូវយកគ្រាប់ផ្លែល្ហុងខ្វងលីងឲ្យមានកម្ដៅ៦០អង្សាសេ ដើម្បីឲ្យគ្រាប់ល្ហុងខ្វងបញ្ចេញសារធាតុប្រេងបានច្រើន។ បន្ទាប់មក គេត្រូវបកសម្បកខាងក្រៅចេញ ដោយទុកសាច់សខាងក្នុង។
ពេលបានសាច់សនៃគ្រាប់ល្ហុងខ្វងហើយ គេយកវាទៅកៀបដោយប្រើកម្លាំងសង្កត់ខ្លាំងដើម្បីយកប្រេង។ បន្ទាប់មកត្រូវយកប្រេងនេះក្រឡុកក្នុងម៉ាស៊ីនក្រឡុក ដើម្បីបំបែកកាកសំណល់ដែលនៅក្នុងប្រេង។
ក្រោយការក្រឡុកជាតិប្រេងល្ហុងខ្វងរួចគេយកប្រេងនេះដាក់ចម្រោះ ដោយអេប៉ុង និងក្រណាត់ចំនួន២៦ជាន់។ ការធ្វើរបៀបនេះដើម្បីឲ្យប្រេងល្ហុងខ្វងមានជាតិថ្លា។ បន្ទាប់ពីចម្រោះដោយអេប៉ុងនិងក្រណាត់២៦ជាន់ហើយ គេយកប្រេងនេះទៅច្រោះនិងតម្រងចម្រោះប្រេងរថយន្តថែមទៀត ដើម្បីធ្វើឲ្យប្រេងកាន់តែថ្លា និងថែមទាំងដកចេញកាកសំណល់ពីក្នុងប្រេង។
កញ្ញា ម៉ានីន រៀបរាប់ឲ្យដឹងបន្តទៀតថា ប្រេងបង្ហូរចេញពីការចម្រោះតម្រងប្រេងរថយន្តនេះ ពុំទាន់ក្លាយជាប្រេងម៉ាហ្សូតទេ។ វាគ្រាន់តែជាប្រេងគ្រាប់ល្ហុងខ្វងតែប៉ុណ្ណោះ។ បន្ទាប់ពីនេះ គេត្រូវធ្វើវាតាមភាសាអង់គ្លេសថា Titrantion ធ្វើតាមរូបមន្តនេះ ដើម្បីឲ្យដឹងថា តើមានជាតិខ្លាញ់នៅក្នុងប្រេងតិចឬច្រើន។
ខណៈពេលអនុវត្តរូបមន្តខាងលើនេះ ជាលទ្ធផលពុំក្លាយជាប្រេងម៉ាហ្សូតទេគឺក្លាយជាសប៊ូ ឬចាហ៊ួយ។ ប៉ុន្តែសាប៊ូនេះពុំគ្រប់គ្រាន់តាមស្តង់ដារជាសាប៊ូដែលអាចប្រើបាន ទេ។ ដូច្នេះគេត្រូវឈានទៅធ្វើលក្ខខណ្ឌមួយទៀតគឺការបំប្លែងជាតិ ខ្លាញ់ទាំងអស់នោះឲ្យទៅជាប្រេង។ លក្ខខណ្ឌនេះត្រូវប្រើអាស៊ីត និងមេតាណុលតាមកម្រិតមួយរួចចាក់ចូលប្រេងល្ហុងខ្វង។ ប្រេងលាយជាមួយអាស៊ីត និងមេតាណុលនេះត្រូវយកទៅក្រឡុកលើភ្លើង ឲ្យមានកម្ដៅ៥៥អង្សាសេក្នុងរយៈពេលមួយម៉ោង។ បន្ទាប់មករក្សាទុកប្រេងក្រឡុកឲ្យវារងរួចយកជាតិខ្លាញ់ចេញឲ្យ អស់ ដោយយកតែប្រេងសុទ្ធ ដើម្បីយកទៅពិនិត្យលក្ខខណ្ឌបច្ចេកទេសមួយលើកទៀត។ ការធ្វើរបៀបនេះគឺឲ្យដឹងពីបរិមាណប៉ូតាស្យូមអ៊ីដ្រុកស៊ីត ទើបឈានទោធ្វើលក្ខខណ្ឌមួយលើកទៀត គឺការបំប្លែងឲ្យទៅជាប្រេងម៉ាហ្សូត។
កញ្ញា ម៉ានីន ឲ្យដឹងបន្ថែមទៀតថា បន្ទាប់ពីដំណើរការផលិតបានចេញជាប្រេងម៉ាហ្សូតហើយគេត្រូវយកវា ធ្វើពិសោធន៍ ដោយយកប្រេងម៉ាហ្សូតធ្វើសំយោគជាមួយទឹក ដើម្បីឲ្យដឹងថា ប្រេងម៉ាហ្សូតនេះមានជាតិខ្លាញ់ ឬយ៉ាងណា។ ប្រសិនបើប្រេងម៉ាហ្សូតនេះអស់ជាតិខ្លាញ់ គឺប្រេងមានជាតិថ្លា តែបើនៅជាតិខ្លាញ់ប្រេងនឹងមានពណ៌ល្អក់។
ក្រោយពីការធ្វើបម្លែងរវាងប្រេងប្រេង និងទឹករួចហើយ គេយកប្រេងទោរំហួតជាមួយពន្លឺព្រះអាទិត្យរយៈពេល៣ម៉ោង ដើម្បីឲ្យទឹកហួតចេញអស់។ បន្ទាប់មក យកជាតិប្រេងនេះទៅច្រោះនឹងតម្រងរថយន្តជាថ្មីទៀត ដើម្បីបញ្ជាក់ថា ប្រេងម៉ាហ្សូតនេះថ្លាល្អ គ្មានជាតិទឹក ជាតិខ្លាញ់អ្វីទាំងអស់ សម្រាប់យកទៅប្រើប្រាស់គ្រឿងចក្រកសិកម្ម។
កញ្ញាម៉ានីន អធិប្បាយដោយបញ្ជាក់ឲ្យដឹងថា ទម្រាំសិក្សាស្រាវជ្រាវឈានដល់ការផលិតបានជាប្រេងម៉ាហ្សូតពីផ្លែ ល្ហុងខ្វងនេះ នាងបានចំណាយពេលវេលាទាំងយប់ទាំងថ្ងៃជាច្រើនខែ។ ក្នុងរយៈពេលសិក្សាស្រាវជ្រាវនេះទៀតសោត ការធ្វើខុសពុំចេញលទ្ធផល គឺរាប់ដងមិនអស់ទេ។ នាបន្ថែមថា ការសិក្សាស្រាវជ្រាវតាមអ៊ិនធើណេត គឺធ្វើមិនចេញអ្វីសោះឡើយ។ វាចេញតែចាហួយ និងសាប៊ូដែលប្រើមិនកើតតែប៉ុណ្ណោះ។
សំអាង ម៉ានីន ឲ្យដឹងបន្តថាដោយមានការខិតខំព្យាយាមយ៉ាងអំណត់ដូចនេះ ទើបការរកឃើញរូបមន្តរបស់នាងមានភាពច្បាស់លាស់ ធ្វើឲ្យគណៈកម្មការអន្តរជាតិ ដែលមានអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងប្រមាណជិត១,២៥០នាក់ មកពី៦០ប្រទេសទទួលស្គាល់ និងមានការចាប់អារម្មណ៍យ៉ាងខ្លាំង ដោយប្រកាសប្រគល់ពានរង្វាន់ចំនួនបីសម្រាប់នាងតែម្នាក់ឯង។ នាងបន្តថា ការប្រកួតប្រជែងស្នាដៃអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងរយៈពេល៥ថ្ងៃ (១៥-២០ខែមេសា) នៅទីក្រុងហូស្តុន រដ្ឋតិចសាស់សហរដ្ឋអាមេរិក នាពេលកន្លងមក ធ្វើឲ្យគ្រប់ជនជាតិលើពិភពលោកចាប់អារម្មណ៍ពីកម្ពុជា។
យុវនារី សំអាង ម៉ានីន បច្ចុប្បន្នរៀនថ្នាក់ទី១១ នៃសាលាអន្តរជាតិ ZAMAN រាជធានីភ្នំពេញ។ ឪពុករបស់ ម៉ានីនឈ្មោះ ព្រៃ សំអាង មានអាយុ៤៩ឆ្នាំ ជានាយកគណនេយ្យក្រុមហ៊ុនចម្ការកៅស៊ូមេមត់ និងអ្នកស្រី ហេង ច័ន្ទលីដា អាយុ៤៥ឆ្នាំ ជាម្ដាយកំពុងធ្វើការជាមន្ត្រីសមាគមថែទាំសុខភាពគ្រួសារនៅកម្ពុជា ហៅកាត់ថា រ៉ាក់។
ឪពុកនិងម្ដាយរបស់ ម៉ានីន ឲ្យដឹងថា លោកមានកូនស្រីតែម្នាក់គត់គឺ សំអាង ម៉ានីន។ លោកបានមានប្រសាសន៍សរសើរ ម៉ានីន ថាតាំងពីតូចមកនាងរៀនពូកែរហូត មានពិន្ទុប្រចាំខែគឺលេខ១ដល់លេខ៥ជានិច្ច។
ចំណែកយុវនារី ម៉ានីន បានបង្ហាញទស្សនៈរបស់នាងថា បន្ទាប់ពីការរកឃើញពីការផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតពីផ្លែល្ហុងខ្វង ដោយបានទទួលពានរង្វាន់ពិភពលោកផ្នែកថាមពល កាលពីពាក់កណ្ដាលខែមេសាកន្លងមក នាងបានត្រៀមខ្លួនជានិច្ចដើម្បីផ្សព្វផ្សាយចំណេះដឹងនេះដល់យុវជន និងប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរទូទៅ។ ព្រោះការរកឃើញនេះ អន្តរជាតិមានការចាប់អារម្មណ៍ខ្លាំងណាស់ ហេតុនេះនាងចង់ឲ្យរូបមន្តដែលរកឃើញនេះបានក្លាយជាសារប្រយោជន៍ សម្រាប់សង្គមជាតិខ្មែរ៕
ភ្នំពេញ៖ ប្រេងម៉ាហ្សូតផលិតចេញពីផ្លែល្ហុងខ្វង គឺជាថាមពលដ៏សំខាន់សម្រាប់ប្រទេសក្រីក្រ។ នៅអាស៊ីប្រទេសដែលឈានមុខគេក្នុងការផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតពីផ្លែ ល្ហុងខ្វងនេះ គឺប្រទេសហ្វីលីពីន បន្ទាប់មកប្រទេសចិនក៏មានផលិតដែរ ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយការពឹងផ្អែកប្រេងនាំចូល ការរក្សាលំនឹងតម្លៃ និងការកាត់បន្ថយការបំពុលបរិស្ថាន។
កញ្ញា សំអាង ម៉ានីន ដែលទើបវិលត្រឡប់ពីទទួលពានរង្វាន់មេដាយមាសផ្នែកថាមពល ពានរង្វាន់ជាអ្នកមានការប្រឹងប្រែងហ្មត់ចត់ក្នុងការសិក្សា ស្រាវជ្រាវ និងអ្នកផ្ដួចផ្ដើមដំណោះស្រាយថាមពល ព្រមទាំងពានរង្វាន់អាហារូបករណ៍៤ឆ្នាំ រៀននៅសកលវិទ្យាល័យល្បីឈ្មោះនៅក្រៅប្រទេស បានចាត់ទុកការផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតពីល្ហុងខ្វងថា ជាថាមពលដ៏មានសារសំខាន់។ វត្ថុធាតុដើមនៃការផលិតជីវៈប្រេងម៉ាហ្សូតគឺប្រជាពលរដ្ឋកម្ពុជាអាច ដាំបានដោយរបៀបសាមញ្ញ។
តាមការប្រសិទ្ធនាមថា អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងកញ្ញា សំអាង ម៉ានីន ដែលជាយុវនារីខ្មែរ ម្នាក់ឯងទទួលបានពានរង្វាន់ពិភពលោកចំនួនបីបានរៀបរាប់ឲ្យដឹងថា ដើមល្ហុងខ្វងបន្ទាប់ពីបណ្ដុះហើយគេយកទៅដាំរយៈពេល៦ខែ រួចវានឹងឲ្យផលដល់រយៈពេលពី៦០ទៅ៧០ឆ្នាំ។ ក្នុងផ្លែល្ហុងខ្វង១០០គីឡូក្រាម អាចផលិតបានប្រេងម៉ាហ្សូតពី៣០ទៅ៣៥លីត្រ។ ប្រេងម៉ាហ្សូតផ្លែល្ហុងខ្វងនេះនឹងត្រូវប្រើជាថាមពលសម្រាប់ចាក់ ម៉ាស៊ីនគោយន្ត ម៉ាស៊ីនបូមទឹក និងគ្រឿងចក្រធ្វើកសិកម្ម។
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងអាយុ១៦ឆ្នាំ សំអាង ម៉ានីន បានឲ្យដឹងពីរូបមន្តនៃការផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតពីផ្លែល្ហុងខ្វងថា ជាដំបូងត្រូវយកគ្រាប់ផ្លែល្ហុងខ្វងលីងឲ្យមានកម្ដៅ៦០អង្សាសេ ដើម្បីឲ្យគ្រាប់ល្ហុងខ្វងបញ្ចេញសារធាតុប្រេងបានច្រើន។ បន្ទាប់មក គេត្រូវបកសម្បកខាងក្រៅចេញ ដោយទុកសាច់សខាងក្នុង។
ពេលបានសាច់សនៃគ្រាប់ល្ហុងខ្វងហើយ គេយកវាទៅកៀបដោយប្រើកម្លាំងសង្កត់ខ្លាំងដើម្បីយកប្រេង។ បន្ទាប់មកត្រូវយកប្រេងនេះក្រឡុកក្នុងម៉ាស៊ីនក្រឡុក ដើម្បីបំបែកកាកសំណល់ដែលនៅក្នុងប្រេង។
ក្រោយការក្រឡុកជាតិប្រេងល្ហុងខ្វងរួចគេយកប្រេងនេះដាក់ចម្រោះ ដោយអេប៉ុង និងក្រណាត់ចំនួន២៦ជាន់។ ការធ្វើរបៀបនេះដើម្បីឲ្យប្រេងល្ហុងខ្វងមានជាតិថ្លា។ បន្ទាប់ពីចម្រោះដោយអេប៉ុងនិងក្រណាត់២៦ជាន់ហើយ គេយកប្រេងនេះទៅច្រោះនិងតម្រងចម្រោះប្រេងរថយន្តថែមទៀត ដើម្បីធ្វើឲ្យប្រេងកាន់តែថ្លា និងថែមទាំងដកចេញកាកសំណល់ពីក្នុងប្រេង។
កញ្ញា ម៉ានីន រៀបរាប់ឲ្យដឹងបន្តទៀតថា ប្រេងបង្ហូរចេញពីការចម្រោះតម្រងប្រេងរថយន្តនេះ ពុំទាន់ក្លាយជាប្រេងម៉ាហ្សូតទេ។ វាគ្រាន់តែជាប្រេងគ្រាប់ល្ហុងខ្វងតែប៉ុណ្ណោះ។ បន្ទាប់ពីនេះ គេត្រូវធ្វើវាតាមភាសាអង់គ្លេសថា Titrantion ធ្វើតាមរូបមន្តនេះ ដើម្បីឲ្យដឹងថា តើមានជាតិខ្លាញ់នៅក្នុងប្រេងតិចឬច្រើន។
ខណៈពេលអនុវត្តរូបមន្តខាងលើនេះ ជាលទ្ធផលពុំក្លាយជាប្រេងម៉ាហ្សូតទេគឺក្លាយជាសប៊ូ ឬចាហ៊ួយ។ ប៉ុន្តែសាប៊ូនេះពុំគ្រប់គ្រាន់តាមស្តង់ដារជាសាប៊ូដែលអាចប្រើបាន ទេ។ ដូច្នេះគេត្រូវឈានទៅធ្វើលក្ខខណ្ឌមួយទៀតគឺការបំប្លែងជាតិ ខ្លាញ់ទាំងអស់នោះឲ្យទៅជាប្រេង។ លក្ខខណ្ឌនេះត្រូវប្រើអាស៊ីត និងមេតាណុលតាមកម្រិតមួយរួចចាក់ចូលប្រេងល្ហុងខ្វង។ ប្រេងលាយជាមួយអាស៊ីត និងមេតាណុលនេះត្រូវយកទៅក្រឡុកលើភ្លើង ឲ្យមានកម្ដៅ៥៥អង្សាសេក្នុងរយៈពេលមួយម៉ោង។ បន្ទាប់មករក្សាទុកប្រេងក្រឡុកឲ្យវារងរួចយកជាតិខ្លាញ់ចេញឲ្យ អស់ ដោយយកតែប្រេងសុទ្ធ ដើម្បីយកទៅពិនិត្យលក្ខខណ្ឌបច្ចេកទេសមួយលើកទៀត។ ការធ្វើរបៀបនេះគឺឲ្យដឹងពីបរិមាណប៉ូតាស្យូមអ៊ីដ្រុកស៊ីត ទើបឈានទោធ្វើលក្ខខណ្ឌមួយលើកទៀត គឺការបំប្លែងឲ្យទៅជាប្រេងម៉ាហ្សូត។
កញ្ញា ម៉ានីន ឲ្យដឹងបន្ថែមទៀតថា បន្ទាប់ពីដំណើរការផលិតបានចេញជាប្រេងម៉ាហ្សូតហើយគេត្រូវយកវា ធ្វើពិសោធន៍ ដោយយកប្រេងម៉ាហ្សូតធ្វើសំយោគជាមួយទឹក ដើម្បីឲ្យដឹងថា ប្រេងម៉ាហ្សូតនេះមានជាតិខ្លាញ់ ឬយ៉ាងណា។ ប្រសិនបើប្រេងម៉ាហ្សូតនេះអស់ជាតិខ្លាញ់ គឺប្រេងមានជាតិថ្លា តែបើនៅជាតិខ្លាញ់ប្រេងនឹងមានពណ៌ល្អក់។
ក្រោយពីការធ្វើបម្លែងរវាងប្រេងប្រេង និងទឹករួចហើយ គេយកប្រេងទោរំហួតជាមួយពន្លឺព្រះអាទិត្យរយៈពេល៣ម៉ោង ដើម្បីឲ្យទឹកហួតចេញអស់។ បន្ទាប់មក យកជាតិប្រេងនេះទៅច្រោះនឹងតម្រងរថយន្តជាថ្មីទៀត ដើម្បីបញ្ជាក់ថា ប្រេងម៉ាហ្សូតនេះថ្លាល្អ គ្មានជាតិទឹក ជាតិខ្លាញ់អ្វីទាំងអស់ សម្រាប់យកទៅប្រើប្រាស់គ្រឿងចក្រកសិកម្ម។
កញ្ញាម៉ានីន អធិប្បាយដោយបញ្ជាក់ឲ្យដឹងថា ទម្រាំសិក្សាស្រាវជ្រាវឈានដល់ការផលិតបានជាប្រេងម៉ាហ្សូតពីផ្លែ ល្ហុងខ្វងនេះ នាងបានចំណាយពេលវេលាទាំងយប់ទាំងថ្ងៃជាច្រើនខែ។ ក្នុងរយៈពេលសិក្សាស្រាវជ្រាវនេះទៀតសោត ការធ្វើខុសពុំចេញលទ្ធផល គឺរាប់ដងមិនអស់ទេ។ នាបន្ថែមថា ការសិក្សាស្រាវជ្រាវតាមអ៊ិនធើណេត គឺធ្វើមិនចេញអ្វីសោះឡើយ។ វាចេញតែចាហួយ និងសាប៊ូដែលប្រើមិនកើតតែប៉ុណ្ណោះ។
សំអាង ម៉ានីន ឲ្យដឹងបន្តថាដោយមានការខិតខំព្យាយាមយ៉ាងអំណត់ដូចនេះ ទើបការរកឃើញរូបមន្តរបស់នាងមានភាពច្បាស់លាស់ ធ្វើឲ្យគណៈកម្មការអន្តរជាតិ ដែលមានអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងប្រមាណជិត១,២៥០នាក់ មកពី៦០ប្រទេសទទួលស្គាល់ និងមានការចាប់អារម្មណ៍យ៉ាងខ្លាំង ដោយប្រកាសប្រគល់ពានរង្វាន់ចំនួនបីសម្រាប់នាងតែម្នាក់ឯង។ នាងបន្តថា ការប្រកួតប្រជែងស្នាដៃអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រវ័យក្មេងរយៈពេល៥ថ្ងៃ (១៥-២០ខែមេសា) នៅទីក្រុងហូស្តុន រដ្ឋតិចសាស់សហរដ្ឋអាមេរិក នាពេលកន្លងមក ធ្វើឲ្យគ្រប់ជនជាតិលើពិភពលោកចាប់អារម្មណ៍ពីកម្ពុជា។
យុវនារី សំអាង ម៉ានីន បច្ចុប្បន្នរៀនថ្នាក់ទី១១ នៃសាលាអន្តរជាតិ ZAMAN រាជធានីភ្នំពេញ។ ឪពុករបស់ ម៉ានីនឈ្មោះ ព្រៃ សំអាង មានអាយុ៤៩ឆ្នាំ ជានាយកគណនេយ្យក្រុមហ៊ុនចម្ការកៅស៊ូមេមត់ និងអ្នកស្រី ហេង ច័ន្ទលីដា អាយុ៤៥ឆ្នាំ ជាម្ដាយកំពុងធ្វើការជាមន្ត្រីសមាគមថែទាំសុខភាពគ្រួសារនៅកម្ពុជា ហៅកាត់ថា រ៉ាក់។
ឪពុកនិងម្ដាយរបស់ ម៉ានីន ឲ្យដឹងថា លោកមានកូនស្រីតែម្នាក់គត់គឺ សំអាង ម៉ានីន។ លោកបានមានប្រសាសន៍សរសើរ ម៉ានីន ថាតាំងពីតូចមកនាងរៀនពូកែរហូត មានពិន្ទុប្រចាំខែគឺលេខ១ដល់លេខ៥ជានិច្ច។
ចំណែកយុវនារី ម៉ានីន បានបង្ហាញទស្សនៈរបស់នាងថា បន្ទាប់ពីការរកឃើញពីការផលិតប្រេងម៉ាហ្សូតពីផ្លែល្ហុងខ្វង ដោយបានទទួលពានរង្វាន់ពិភពលោកផ្នែកថាមពល កាលពីពាក់កណ្ដាលខែមេសាកន្លងមក នាងបានត្រៀមខ្លួនជានិច្ចដើម្បីផ្សព្វផ្សាយចំណេះដឹងនេះដល់យុវជន និងប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរទូទៅ។ ព្រោះការរកឃើញនេះ អន្តរជាតិមានការចាប់អារម្មណ៍ខ្លាំងណាស់ ហេតុនេះនាងចង់ឲ្យរូបមន្តដែលរកឃើញនេះបានក្លាយជាសារប្រយោជន៍ សម្រាប់សង្គមជាតិខ្មែរ៕